Praktijk voor Regenesis Healing en Voetreflex Therapie
Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Contact

 

 

Aanvullende informatie over magnesium

Magnesium is onontbeerlijk voor > 350 biochemische processen in ons lichaam en is onder andere nodig voor de energiestofwisseling en de overdracht van zenuwprikkels. Het wordt ook wel ‘de vonk van het leven’, het ‘anti-stress mineraal’ en het ‘wondermineraal’ genoemd. Elk orgaan in ons lichaam en dan met name het hart, de spieren en de nieren, hebben het mineraal magnesium nodig. Magnesium is zelfs een belangrijke levensbehoefte die de mens nodig heeft, na zuurstof en water. 

Magnesium zorgt voor de productie van eiwitten en samen met calcium voor een goede botopbouw, groei en ontwikkeling. Ook zorgt de balans tussen magnesium en calcium voor het belangrijke evenwicht in het lichaam tussen spanning en ontspanning. Magnesium heeft een kalmerende werking en ontspant de spieren en bloedvaten terwijl calcium zorgt voor de aanspanning van de spieren. De balans tussen magnesium en calcium is veel belangrijker dan de totale hoeveelheid aan deze mineralen in het lichaam. De beste balans is gelijke hoeveelheden magnesium en calcium. De meeste mensen krijgen echter genoeg calcium binnen via de voeding, maar niet genoeg magnesium. En te veel calcium zorgt ervoor dat de hoeveelheid magnesium in het lichaam afneemt. 

Stress is een grote oorzaak van magnesium tekort. Dat geldt ook voor lichamelijke stress als je bijvoorbeeld zwaar lichamelijk werk hebt of heel intensief sport. Hoe meer stress, hoe meer magnesium er wordt verbruikt. Hoe lager het magnesium niveau in de cellen, des te gevoeliger ben je voor stress. Zo blijf je in een vicieuze cirkel. 

Er zijn diverse artikelen en boeken verschenen over magnesium en waar magnesium invloed op zou hebben. Volgens de European Food Safety Authority (EFSA) moeten gezondheidsclaims echter worden gebaseerd op algemeen aanvaard wetenschappelijk bewijs. Bijgevolg mogen geen gezondheidsclaims worden toegestaan, die geen gunstige beoordeling over hun wetenschappelijke onderbouwing door de EFSA hebben gekregen, omdat niet kon worden geconcludeerd dat een oorzakelijk verband kon worden vastgesteld tussen een levensmiddelencategorie, een levensmiddel of een van de bestanddelen ervan en het geclaimde effect. De lijst van gezondheidsclaims voor magnesium, als bedoeld in artikel 13, lid 3, van Verordening (EG) nr. 1924/2006, is officieel goedgekeurd door de EFSA

  1. Magnesium draagt bij aan een normale werking van de spieren: Spieren zijn onmisbaar voor het menselijk lichaam. Je hebt spieren nodig bij alles wat je doet. De belangrijkste is de hartspier, wanneer deze niet normaal functioneert kunnen er problemen ontstaan. In het lichaam zijn meer dan zeshonderd soorten spieren te vinden. Elke spier heeft een eigen unieke functie. De grootste spier de Musculus gluteus maximus trekt het been krachtig naar achteren om te wandelen, te rennen en de trap op te lopen. Andere spieren zijn bijvoorbeeld betrokken bij de spijsvertering, en andere bij de ademhaling. Een normale werking van de spieren is dus extreem belangrijk.
  2. Magnesium draagt bij aan de vermindering van vermoeidheid en moeheid: Vermoeidheid (of moeheid) is een staat van lichaam en geest waarbij een persoon zich verminderd in staat voelt activiteiten te ondernemen en zich slaperig voelt. Vermoeidheid is over het algemeen een gevolg van een zware lichamelijke of geestelijke inspanning of een lange periode zonder slaap. Vermoeidheid kan echter ook een symptoom zijn van een lichamelijke of geestelijke aandoening. 
  3. Magnesium draagt bij aan een normale werking van het zenuwstelsel:De hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen in de rest van het lichaam vormen samen het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel zorgt voor verbindingen tussen de verschillende hersengebieden onderling, en tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Het zenuwstelsel speelt een coördinerende rol bij alle handelingen zoals het aansturen van de spieren, het verwerken van zintuigelijke prikkels en de emotionele en verstandelijke processen. Het wordt onderverdeeld in het centrale zenuwstelsel, het perifere zenuwstelsel en het autonome zenuwstelsel.
  4. Magnesium draagt bij aan een normale psychologische functie:Zoals het denken, de concentratie, het gevoelsleven, de motivatie, de agressieregulatie, de waarneming en het leren.
  5. Magnesium draagt bij aan de instandhouding van normale tanden en botten:Normale tanden en botten zijn sterk en taai, magnesium houdt deze situatie in stand en voorkomt breuk.
  6. Magnesium draagt bij aan een normale eiwitsynthese:Eiwitsynthese is de productie van eiwitten op basis van de genetische informatie in de cel. Veel eiwitten katalyseren chemische reacties. Zulke eiwitten worden enzymen genoemd. Enzymen zijn verantwoordelijk voor de stofwisseling, waarbij voedingsstoffen kunnen worden omgezet in bouwstoffen en energie.
  7. Magnesium draagt bij aan een normaal energieleverend metabolisme:Metabolisme is het vastleggen van zonne-energie of chemische energie door de aanmaak van reservestoffen, het vrijmaken van energie uit o.a. opgenomen stoffen en reservestoffen, het gebruik van bouwstoffen en energie als bron voor alle biologische processen.
  8. Magnesium draagt bij aan een elektrolytenbalans:Elektrolyten worden standaard opgenomen uit de voeding en hun concentraties worden nauw gereguleerd door hormonen. Bij ernstige verschuivingen in de elektrolytenbalans kunnen hartklachten of neurologische symptomen optreden.
  9. Magnesium speelt een rol in het celdelingsproces:Voortdurend maakt ons lichaam nieuwe cellen. Op die manier kan het lichaam groeien en beschadigde en verouderde cellen vervangen. Nieuwe cellen ontstaan door celdeling. Bij celdeling ontstaan uit 1 cel 2 nieuwe cellen, uit deze 2 cellen ontstaan er 4, dan 8, enzovoort. Gewoonlijk regelt het lichaam de celdeling goed. Elke cel bevat informatie die bepaalt wanneer de cel moet gaan delen en wanneer zij daarmee weer moet stoppen. Soms kan er iets misgaan door allerlei schadelijke invloeden: bijvoorbeeld door roken of overmatig zonlicht. Meestal zorgen reparatiegenen voor herstel van de schade. Soms faalt dat beschermingssysteem. Dan gaan genen die de deling, groei en ontwikkeling van een cel regelen fouten vertonen. Treden verschillende van dat soort fouten op in dezelfde cel, dan kunnen deze zich ongecontroleerd gaan delen.

VoedingMagnesium  zit ook in onze voeding zoals in noten, pompoen- en zonnebloempitten, volkoren granen, avocado, banaan, gedroogde vijgen, cacao, makreel, schaaldieren en in groene groenten. Echter, door uitputting van de bodem zit er momenteel ca. 20% minder magnesium in onze voeding dan ten tijde van onze grootouders. Daarnaast zit in dit magnesiumrijke voedsel ook veel calcium. Hierdoor is er weer extra magnesium nodig voor de juiste balans en ontkomen we praktisch niet aan magnesiumsupplementen.

InternetOp internet zijn veel artikelen en websites te vinden die de voordelen van magnesium beschrijven. Vooral op Engelse sites vind je hierover veel (aanvullende) informatie. Natuurlijk kun je ook Nederlandse sites bezoeken, zoals die van het Radboud UMC waar fysioloog Jeroen de Baaij op 21 januari 2015 promoveerde op zijn onderzoek naar “Magnesiumtekort kan diabetes en verstandelijke beperking veroorzaken”.

ADHDoor de gezondheidsraad is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor magnesium voor vrouwen 250 - 300 mg per dag en voor mannen 300 – 350 mg per dag. Amerikaanse specialisten op het gebied voor magnesium  houden een hogere waarde aan, namelijk tussen de 600 en 800 mg per dag.

Gebruik van magnesiumchlorideDe meest effectieve manier om je Magnesium behoefte aan te vullen is het gebruik van magnesiumchloride omdat dit wordt opgenomen via de huid (transdermaal). Het dringt dan rechtstreeks door in de cellen waar dan meteen de heilzame werking plaatsvindt. Magnesium tabletten zijn niet door iedereen goed te verdragen, geven vaak last van diarree en daarbij is de opname van de magnesium in pillen vaak minder dan 10-15 % terwijl dit bij magnesiumchloride veel hoger is. Er is tevens geen onnodige afbraak van absorptie en daarom kan het lichaam hier maximaal van profiteren.

Regenesis Magnesium wordt gewonnen uit het Zechstein bekken, zo'n 1.600 meter onder het aardoppervlak. De Zechstein zee was een ondiepe binnenzee die zich zo'n 260 miljoen jaar geleden over het huidige Noordwest Europa uitstrekte. De zoutlagen worden gewonnen nabij Veendam. Op deze plek ligt het zuiverste en hoogst geconcentreerde magnesiumchloride ter wereld. Regenesis Magnesium Is verkrijgbaar in olie en gel met 31% magnesiumchloride en bad vlokken met 47% magnesiumchloride.

Voor iedereen geschikt?In principe wel. Er zijn slechts twee uitzonderingen, namelijk mensen met ernstige nierproblemen en mensen met een zeer lage hartslag wordt aangeraden eerst via hun arts te gaan alvorens het te gaan gebruiken.

Verschil tussen Dode Zee Magnesium en Himalaya ZoutDe Dode Zee ligt aan de vervuilde oppervlakte. Regenesis Magnesium wordt rechtstreeks gewonnen uit het Zechstein bekken, zo’n 1.600 meter onder het aardoppervlak en heeft een hogere concentratie magnesium. Met Himalaya Zout is het niet te vergelijken; het bestaat uit 97-98% natriumchloride en heeft daarom slechts 2-3% magnesiumchloride. Regenesis Magnesium olie bevat 31% magnesiumchloride en de bad vlokken bevat alleen 47% magnesiumchloride.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld